Rullfockskapell   

Längst ner på sidan finns också färgprover 

OBS när du sett klart en film stänger du YouTube på fliken längst upp på den här sidan.
Trycker du på tillbakaknappen lämnar du vår hemsida .

Se filmen om vårt rullfockskapell

Se filmen om vår produktion av rullfockskapell

Varför är vårt kapell lätt att ta ner ??  Toppnyhet

Se också filmen varför ska jag ha ett UV skydd 

Längst ner på sidan lagerutförsäljning.

rullgenuakapell,rullkapell,fockkapell, genuastrumpa, genoa cover, försegelkapell, genuakapell eller genuaskydd... 


Nu har våra hjulbeslag blivit ännu bättre. Lite större håldiameter i linhjulet samt maskinmontering av den rostfria niten ger en enastående liten friktion.

Ett linhjul i varje snörpunkt reducerar friktionen till nästan noll. Superlätt att dra till snörningen och lika lätt när snörningen ska lossas vid nedtagning av kapellet. Övriga kapell på marknaden har inte denna finess.
Hanteringen blir alltså mycket lättare och risken för fladder minskar dramatiskt med ett väl snört kapell.
 


Ytterligare skillnad !

Notera den svarta gummicorden. När snörningen lösgörs så drar gummicorden upp linorna  som därmed blir spänningslösa och kapellet blir lätt att dra ner.


Lätt hantering !

Gummicord som håller kvar löparen nere vid däcket när du hissar kapellet. Möjliggörför en man att hissakapellet från sittbrunnen.
Kapellet fixeras nertill med hjälp av band och spänne.
Efter åtdragning av snörningen lägges ändarna av snörlinan fast i den rostfrai D-ringen. 

Enklare kan det inte bli 


Vi tillverkar maknadens bästa rullfockskapell / rullgenuakapell och tack vare det anlitas vi nu av flera segelmakare i hela Europa för att tillverka deras kapell. Vi använder uteslutande marknadens bästa vävar.

Snabbfakta 
Vi använder dukar som andas från Sunbrella. Lite dyrare men mycket bättre. Dessa material minskar risken för mögel på seglet. Grov spiraldragkedja, som är stark, och går lätt, samt är UV-stabil. Dragkedjan har ihopsättningslåda, som i en jacka. Patenterade snörpunkter med linhjul / block. Förvaringspåse som kapellet hissas ur/ halas ner i. Alla färger, även julrött.

Fördjupning
Vi specialbeställer grova spiraldragkedjor i upp till 25 meters längd till våra kapell. Detta för att dragkedjan ska vara försedd med ett ”ihopsättningsbeslag” (låda) precis som på en jacka. Dessa kedjor är tillverkade av polyester, som motstår UV-strålning mycket bättre än vanliga tandade delrinkedjor

Vi har mer än 20 års erfarenhet av rullfockskapell och det har lärt oss att kapellet måste vara försett med en effektiv snörning för att undvika fladder. Detta fladder skadar annars både segel och kapell och är störande för omgivningen.


För att undvika fladder måste det vara tätt mellan snörpunkterna och om kapellet är längre än 13 meter delar vi upp snörningen i två eller tre sektioner. Snörningen är dessutom utförd så att även toppen blir ihopsnörd för att förhindra vatteninträngning uppifrån. Kapellet hissas enkelt i spinnakerfallet och fäst ”halsas” nedtill med tillhörande lina.


Kapellet levereras i specialsydd förvaringspåse som kan fästas upp på mantåget. Du kan alltså både stuva i och hissa kapellet direkt ur påsen. Enkelt!


Linlöpare med blockskiva
Sedan våren 2008 har vi levererat våra rullfockskapell med nya, patenterade "snörpunkter". Dessa sys direkt på kapellduken och är specialkonstruerade för ändamålet. Varje snörpunkt innehåller en liten blockskiva som reducerar friktionen till ett minimum. De gör dels att det går mycket lättare att dra till snörningen och få kapellet åtdraget ända upp i toppen, och dels att det är mycket lättare att lösgöra snörningen uppe i toppen vid nedtagning av kapellet.


Eftersom beslagen är sydda direkt på kapellduken kan de följaktligen inte röra sig och därmed nöta på duken om kapellet vid något tillfälle är för dåligt snört. Tidigare lösningar, som många andra kapellmakare fortfarande använder sig av, medför risk för att kapellen inte blir ordentligt snörda, vilket medför att kapellet obönhörligen börjar fladdra när vinden tilltar, vilket skadar både kapellet och det segel som sitter rullat innanför.


Läs instruktionen på hur du hanterar kapellet på sidan instruktion för rullfockskapell

Det självklara valet att skydda rullfocken är ett rullsegel, så att varken UV-strålar, sot eller regnvatten kommer åt den vita duken.
 
Att bara använda UV-duk ger ett klart sämre skydd samt att smutsvatten rinner längs med rullen och ner i de springor som alltid bildas, varvid du får svarta ränder på insidan av seglet som är helt omöjliga att få bort.

UV-skyddet har dessutom mycket kortare livslängd än ett rullfockskapell och redan efter ett par år börjar blekning och smuts göra seglet ofräscht.

Observera att alla beslag idag är grafitgrå för att få en betydligt bättre livslängd mot UV strålning. De är försedda med en mycket kraftig UV-blockering sedan 2 år tillbaka 

rullfockskapell fockkapell
Kraftig webbing att fästa kapellet nedåt snabblås
 

För stora och långa kapell delar vi upp snörningen i två eller tre sektioner, som snöras var för sig. För långa kapell rekommenderar vi självklart även beslag med blockskiva för att reducera friktionen så mycket som möjligt. Dessa kapell förser vi också med en returnerade gummicord i övre delen på varje snörsektion, så att när man släpper snörningen så drar gummicorden upp slacket i snörningen så att kapellet öppnar sig helt och fullt ända upp i toppen. Då glider kapellet nästan ner av sig själv när man släpper på spinnakerfallet, som man hissar med.


Sunbrella dukprover

OBS  vävstrukturen är inte alls så påtaglig som på dessa prov 

Om du klickar på dukproverna får du en större bild, som du sen kan stänga längst upp på sidan.

 


Sunbrella dukfärger

testing testing

Royal Marine Tändsticksvägen 8
593 38 Västervik
Tel: +46 490 177 00
Tel: +46 490 177 14
Fax: +46 490 358 83
Kontakta oss