Rullsystem

 

Vid mitten av 80-talet tvekade en del konservativa seglare att köpa rullfockssystem. Men nu är det nästan var seglares egendom. Båtarna har blivit större och så även seglen. Det finns bara ett enkelt och säkert sätt att hantera dessa: att använda rullsystem.

 

På senare tid har även rullsystem för storsegel blivit mer och mer vanligt, särskilt nu när det med hjälp av genomgående vertikala lattor går att få ut en normal akterrunda.

 

Du kan välja mellan olika rullsystem. Men vilket passar dig, ditt seglande och din båt bäst? Och kanske även din ekonomi. Om detta bör du rådgöra med oss. Vi marknadsför alla system och därför kan du få en opartisk rådgivning hos oss.

 

Vi rekommenderar det svensktillverkade Furlexsystemet som vi alltid har hemma, men det finns flera andra, även billigare. Plastímo, är ett bra exempel å på en billigare rulle som vi säljer en hel del av med mycket nöjda kunder. Harken är ett system i ungefär samma prisläge som Furlexen och med ungefär samma funktioner. Vi säljer i princip alla fabrikat, så har du hittat en favorit, så hör av dig bara.

 

Om du funderar på rullsystem till nästa säsong så hör av dig innan du mastar av i höst. Vissa viktiga mått skall tas som både du som skall montera systemet och vi som skall jobba med seglen behöver!!


 

 

Nya Furlex 50S är ett nytt rullfocksystem för 18-26-fotsbåtar med 4–5 mm förstagsdiameter. Passar alltså H-båtar, IF, Ohlson 22, Maxi Magic, Albin 78 med flera. Totalvikten är 7 kg för det kortaste systemet och trummans diameter är 120 mm.

Många funktioner känns igen från de större Furlexsystemen: rostfria kullager, belastningsfördelare i fallsvirveln, distansrör för centrering och isolering av förstagsvajern, rostfria kopplingsbleck, fallstyrare, hjälpmatare. Levereras komplett med en ny förstagsvajer.

 

Detta gör systemet lätt att sköta, montera och viktigast av allt – att rulla in seglet med.
Till skillnad från andra Furlexsystem har profilen en likränna i stället för två, lintrumman är
inte delbar och systemet har inget s k ”frivarv” som planar ut seglet vid revning.

 

På båtar i denna storleksklass seglar man ju oftast med seglet helt utrullat, så Seldén har valt en något enklare konstruktion. Pris 5 500-7 250 kr. 
Royal Marine Tändsticksvägen 8
593 38 Västervik
Tel: +46 490 177 00
Tel: +46 490 177 14
Fax: +46 490 358 83
Kontakta oss