RullgenuaRullfock, rullgenua, rullsegel, fullförsegel, furling genoa. Det finns många namn på detta segel. Men oberoende av vad man kallar det så förenklar det livet ombord på din båt och frigör utrymmen under däck. Ur säkerhetssynpunkt är den ovärderlig. Du behöver inte lämna sittbrunnen vid överfallsväder utan kan lugnt minska försegelytan eller rulla bort förseglet helt och hållet.

 

Generellt gäller samma som för vanliga genuan: små segel crosscut/dacron, stora segel radiell skärning/laminatduk eller laminat crosscut.

 

Självklart måste en rullgenua ha bukkompensator i förliket, dvs ett fyllnadsmaterial som gör det möjligt att rulla in ett segel med buk på en jämntjock "stång" (förstags-profilen) utan att fula veck bildas och utan att buken ökar för varje inrullat varv.

 

Vi har under 20 år använt samma typ av kompensator som faktiskt ger ett välstående segel även inrullat till en stormfocks storlek.

 

För att skydda det inrullade seglet rekommenderar vi ett rullfockskapell / rullgenuakapell som sys i kraftig kapellduk och är försett med blixtlås och snörning, det senare för att hindra kapellet att fladdra i hårda vindar. Läs mer under rubriken Rullfockskapell.

 

Kapellet hissar du lätt i spinnakerfallet. Du som vill ha optimal bekvämlighet med visst avkall på skyddseffekt och segellivslängd väljer du ett påsytt UV-skydd.

 

Läs om våra rullfockskapell

 

Exempel på biradial rullgenua

Vårt patenterade rullfockskapell, numera med svarta beslag med blockskivor i.
 

Royal Marine Tändsticksvägen 8
593 38 Västervik
Tel: +46 490 177 00
Tel: +46 490 177 14
Fax: +46 490 358 83
Kontakta oss